Historie

We schrijven 14 december 1940 als de familie van der Pol, in oorlogstijd, een electronicazaak in Nijmegen opent. Wanden vol geheimzinnige laadjes gevuld met alles wat van pas kwam bij de techniek van die dagen. Van der Pol kon niet vermoeden dat zijn ‚Technica’ een begrip zou worden in Nijmegen en ver daarbuiten. Want als je een electronica-onderdeel niet kon vinden, ging je naar Technica. Ruim 72 jaar zou de familie de zaak runnen. Nu nog zie je stukjes van de lange geschiedenis in de winkel van Technica. Maar schijn bedriegt: de laatste technische ontwikkelingen zijn met de nieuwe eigenaar binnengekomen.

Op zaterdag 14 december 1940 om 14:00 uur vond de officiële opening plaats van Technica aan de Lange Koningstraat 38A te Nijmegen, door oprichter en eerste eigenaar G.J.H. van der Pol.

In 1951 werd de winkel aan de Lange Koningsstraat te klein. De winkel verhuisde van de Lange Koningstraat naar de van Welderenstraat 103 te Nijmegen. In de zestiger jaren hielp Frits van der Pol, de zoon van G.J.H. van der Pol, na school mee in de winkel. Sinds 1973 werkte Frits van der Pol fulltime bij Technica. Op vrijdag 7 december 1973 is Technica overgegaan naar Technica B.V.

G.J.H. van der Pol, de eerste eigenaar, overleed in 1981. Na het overlijden van zijn vrouw in 1993 (die ook vaak achter de toonbank in de winkel was te vinden), werd Frits de eigenaar van Technica B.V. Sinds 2001 hielp Frits zijn oudste zoon Emiel regelmatig in zijn vrije tijd mee in de winkel.

De vorige eigenaar, Frits van der Pol, dacht dat zijn zaak eind 2012 de deuren definitief zou sluiten. Aan een opvolger had hij niet echt gedacht, verklaarde hij tegenover De Gelderlander. Want, zo vermoedde hij, de electronicawinkel had zijn langste tijd wel gehad. Wie wilde zo’n zaak nog overnemen? Wie wilde nog advies bij electronica-problemen, wie zou nog de soldeerbout warm stoken?
Dat bleek Marc van Blijderveen te zijn, die er ook geen gras over liet groeien. Al 4 maanden na de sluiting van de zaak heropende Marc de winkel in maart 2013. Met nieuwe energie en de actuele kennis gaf hij daarmee de zaak een nieuwe toekomst.